Odense Zoo
I Odense Zoo hvor duften af lun, fugtig skovbund og store tætte planter, hvor duggen pibler af kronbladene er ikke noget, man som regel forbinder med Danmark. Der er masser af dejlig skov at finde i Danmark, men den tropiske følelse skal hjælpes lidt på vej af fantasien.
Men sådan behøver det ikke at være, når du befinder dig i Odense. Odense Zoo har ved hjælp af store planteområder i anlæggene formået at skabe følelsen af at være langt fra danske himmelstrøg.
Der findes utallige plantearter, der kan give følelsen af at gå en tur i den dybe skov eller at opleve Amazonas jungle. De er langt fra alle at finde i den danske natur. Men fælles for dem alle er, at de har brug for sollys.
Én af de planter, som kan virke helt tropisk, er at finde mange steder i Danmark. Bregnen (Polypodiopsida), er en klasse af planter med omkring 20.000 arter. Bregner opdeles typisk i to kategorier; tørketålende bregner og fugtelskende bregner.
Selvom der findes 20.000 forskellige arter af bregner, er der kun 30 af dem i Danmark. De fleste kender til de lange, grønne bregner, der ruller deres flotte grønne blade ud om sommeren. Men man kan faktisk også spotte nogle af bregnerne ude i den danske natur om vinteren.
Den fugtelskende bregne har ikke behov for samme mængde lys, som den tørketålende bregne. Det skyldes, at den fugtelskende bregne foretrækker skygge, for på den måde at holde bedre på fugten.
Odense Zoo har lavet deres egen plantevæg af bregner, som skal være med til at formindske forurening og øge luftfugtigheden, samt give havens besøgende følelsen af at være i tæt bevokset regnskov – også når vinteren står for døren.
Bregner virker derudover støjdæmpende og skaber et beroligende, organisk miljø, som vi i Danmark tit og ofte efterspørger i de kolde vintermåneder, når mørket sænker sig og dagene bliver kortere.
Bregner får dig til at trække vejret og sænke skuldrene
Bregner kan, som mange andre grønne planter, have en positiv effekt på følelsen af stress og jag, fordi de skaber et beroligende, organisk miljø. Med vores SunLight LED vækstlamper sikrer Odense Zoo en effektiv og miljøvenlig måde at skabe lys – selv om vinteren – hvilket i særdeleshed hjælper med at skabe et sundt miljø for de tørketålende bregner.
De hvide vækstdioder, som er implementeret i LED vækstlamperne, giver bregnerne mulighed for at vokse højere, få stærkere skud samt kraftigere rødder.
Så alt i alt, sørger vækstlyset for, at bregnerne får de bedste forudsætninger for en sund og effektiv vækst.
Ved at vælge den rigtige type LED vækstlampe får dine bregner lige, hvad de har brug for. Plantelys er effektivt til at supplere sollys, især i vintermånederne, hvor dagtimerne er kortere.
Fordelene ved at anvende en LED vækstlampe er mange. Du kan kontrollere præcis den mængde lys, du ønsker for dine planter og sørge for, at de ikke bliver lange og ranglede, men derimod robuste og sunde.
Derudover er der også en væsentlig besparelse på elforbruget, når man går over til en LED løsning. Helt nøjagtigt bruger LED lyskilder 90% mindre elektricitet, og det vil unægtelig kunne ses på el-regningen.
SunLight LED-plantevækst lampen har en forventet levetid på over 30,000 timer, hvilket ville sige, at du aldrig mere skal bekymre dig for, om dine planter får lys nok. LED vækstlamper er 10 til 50 gange mere effektive, end de traditionelle lamper med lysstofrør.