LED strips og deres strømforbrug

Hvordan beregnes strømforbruget for LED strips?

For at beregne strømforbruget for LED strips, skal man kende dens watt pr. meter og dens samlede længde. Formlen er enkel: Watt pr. meter multipliceret med stripens længde. For eksempel, hvis en LED strip bruger 10 watt pr. meter og er 5 meter lang, vil dens samlede strømforbrug være 50 watt.

Typisk er strømforbruget for LED-strips angivet i watt pr. meter (W/m). For eksempel kan en almindelig LED-strip have en effekt rating på omkring 4-6 watt pr. meter. Så hvis du har en 2 meter lang LED-strip med en effekt rating på 5 watt pr. meter, vil den forbruge ca. 10 watt strøm.

Hvor meget strøm bruger LED strips egentlig?

LED strips er blevet et populært valg for mange, når det kommer til belysning. Men et ofte stillet spørgsmål er: Hvor meget strøm bruger en LED strip egentlig? Svaret er, at strømforbruget varierer afhængigt af flere faktorer, men generelt er LED strips kendt for at være energieffektive. En udbredt type LED strip bruger typisk 10Watt pr. meter, og strømmen er dermed 420mA ved 24V, men strømforbruget afhænger meget af den valgte type LED strip.

Hvad er strømforbruget for en LED strip?

Strømforbruget for en LED strip afhænger af flere faktorer, herunder dens længde, type, og lysstyrke. Generelt kan man sige, at en LED strip bruger mellem 5 til 20 watt pr. meter. Dette betyder, at hvis du har en LED strip på 5 meter, kan den bruge mellem 25 til 100 watt i alt.

Tabel over de forskellige LED strips varianter:

Type af LED StripEstimeret Forbrug (Watt pr. meter)Spændingstype
SMD 35284.8 – 6W12V
SMD 50507.2 – 14.4W12V/24V
RGB7.2 – 14.4W12V/24V
RGBW12 – 24W12V/24V
RGB-WW-CW14 – 28W12V/24V
COB 2100-6500K10 – 15W12V/24V
CCT (Color Temperature Adjustable)7.2 – 2012V/24V

Bemærk:

  • RGB-WW-WC refererer til LED strips, der kan skifte mellem RGB, varmt hvidt (WW) og koldt hvidt (WC) lys.
  • RGB står for Red, Green, Blue (Rød, grøn, blå). RGB LED strips er derfor udstyret med røde, grønne og blå lysdioder. Disse 3 farver kan ved kombination danne hele farvepaletten, og derved skabe lige præcis den farve du ønsker lyset skal have. Du kontrollerer simpelt og nemt lyset og dets farve gennem med en LED fjernbetjening/controller
  • CCT (Color Temperature Adjustable) LED strips giver brugeren mulighed for at justere lysfarven fra varmt til koldt hvidt.

Beregning af strømforbruget i ampere

Bemærk: Dette er et omtrentligt estimat, og det faktiske strømforbrug kan variere afhængigt af LED-stripens kvalitet og producentens specifikationer. For at få den præcise information om strømforbruget bør du kigge på producentens datablad eller produktbeskrivelse.

For at få den præcise information om strømforbruget bør du kigge på producentens datablad eller produktbeskrivelse.

For at beregne strømforbruget i ampere (A) kan du bruge formlen:

Strømforbrug (A) = Effektrating (W) / Spænding (V)

Så hvis du har en 10 watt LED-strip og den er tilsluttet en almindelig 12 volt strømkilde, vil strømforbruget være:

Strømforbrug (A) = 10 W / 12 V ≈ 0,83 A

Dette er et eksempel, og det nøjagtige strømforbrug vil variere afhængigt af LED-stripens specifikationer. Husk altid at kigge på producentens oplysninger for den nøjagtige strømforbrug for den specifikke LED-strip, du bruger.

 

Er LED strips strømbesparende sammenlignet med andre belysningsmuligheder?

Ja, LED strips er generelt mere energieffektive end mange andre belysningsmuligheder, såsom glødepærer eller fluorescerende pærer. Dette skyldes LED-teknologiens evne til at producere lys med et lavere strømforbrug. Desuden har LED strips en længere levetid, hvilket betyder, at de ikke skal udskiftes så ofte, hvilket yderligere reducerer deres samlede energiforbrug over tid.

LED driver

For at få en effektiv strømregulering er en LED driver i stand til at regulere strømmen til LED pærerne eller LED strips, så de altid modtager den korrekte mængde strøm. Dette sikrer, at lamper fungerer optimalt og forlænger levetiden. Da LED driveren kun leverer den nødvendige mængde strøm til LED pærerne, spares der energi i forhold til at bruge en almindelig transformer. LED driver er designet til at have en lang levetid, hvilket betyder, at man ikke skal skifte dem så ofte. LED driver er velegnede til brug i støjfølsomme miljøer da de arbejder støjfrit. 

Snappy LED driver
Snappy LED driver
Justerbar LED driver 600-1100mA
Justerbar LED driver
LED Driver PUSH Dæmp
LED driver PUSH dæmp

Kan man klippe i LED strips?

Du kan godt klippe i LED-strips, men skal gøre på mærkede steder, som typisk er angivet med små saks-symboler eller loddepuder. Det er steder beregnet til at sikre, at den elektriske kreds ikke bliver afbrudt. 

LED står for “Light Emitting Diode”. Det er et elektronisk element, der udsender lys, når en elektrisk strøm passerer igennem den. 

Du kan godt sætte to LED-strips sammen. Afhængigt af hvilken typen af LED-strips, kan det enten gøres ved at bruge stikforbindelser eller ved at lodde dem sammen. Man skal huske at tilslutte dem korrekt så du kan sikre, at strømmen og signalerne flyder ordentligt mellem de to strips. .

Afhængigt af kvalitet og brug er levetiden for en LED-pære mellem 25.000 og 50.000 timer. Det kan sammenlignes med en almindelig glødepære der normalt varer 1.000 til 2.000 timer. Levetiden kan dog påvirkes af temperatur, strømstyrke og hvordan LED’en bruges i praksis.

Del Blog indlægget::

Skriv et svar