Hvad er hydroponik?

Når man tænker at man gerne vil have potteplanter, så forbinder de fleste nok den proces med jord. Men sådan behøver det ikke at være! Der er nemlig også en anden mulighed, der slet ikke involvere jord. Her planter man nemlig sine planter og krydderurten direkte i vand. Denne teknik hedder hydroponik. Navnet hydroponik fortæller egentlig meget godt hvad det går ud på, da hydroponik betyder “arbejdende vand” (hydro: vand, ponos: arbejde).

Hydroponikkens historie

Hydroponik er langt fra en ny og moderne teknik til at gro planter. Der er kilder dateret helt tilbage til før vores tidsregning der beskriver hvordan hydroponik har været en væsentlig del af landbruget flere steder i verdenen. Flere tror at den hydroponikse teknik blev brugt til landbrug, og dermed af mennesker, for første gang ved de hængende haver i Babylon. Her havde man flere terrasser over jorden, hvortil der flød oxygenholdigt vand ned gennem disse terrasser. På denne måde kunne man altså gro hydroponisk, da der hele tiden var en strøm i vandet, der gav planterne oxygen og næringsstoffer. Her er der flere forskere der tror at vandet på en måde er blevet pumpet op gennem Babylon, således at det kunne falde ned til planterne. 

Skaermbillede 2024 05 22 085546

Senere blev hydroponik også brugt af Aztekerne i Texcoco søen i dagens Mexico. Den måde Aztekerne benyttede hydroponik, var nærmest ved tvang. Aztekerne blev behandlet dårligt af deres mere magtfulde naboer, som tog alt land fra dem. Uden land havde Aztekerne heller ingen afgrøder, så de måtte være kreative i deres søgen på mad. Her forsøgede de sig med det som i dag er kendt som de flydende haver. Igennem mange forsøg byggede Aztekerne hele flåder af siv og kviste, hvortil de fyldte disse flåder med jord fra havbunden. Jorden fra havbunden var fyldt med organisk materiale fra andre planter, hvilket gjorde at jorden var fyldt med næringsstoffer. Med flåderne kunne Aztekerne ikke bare have afgrøder uden jord, men også have mobile marker. Da planternes rødder stak ned gennem flåden, og ned i søen, ville de hele tiden kunne optage vand, næring og oxygen, ligegyldigt hvor i søen flåden befandt sig. Dette udnyttede Aztekerne, da de lavede flydende markeder, hvor de kunne høste deres afgrøder som de solgte dem. 

Som årtierne gik:

Som årtierne gik blev den hydroponiske teknik bedre og bedre. Men ved Aztekerne og i Babylon kendte man ikke til de videnskabelige årsager til at hydroponik kunne lade sig gøre. I 1600-tallet tog udviklingen af hydroponik fart. Her blev man generelt klogere på hvad planter havde brug for i deres vækst. Denne nye viden om planter kunne man så benytte til at forstå hydroponik, og endda optimere det.

Især i 1860 kom der et gennembrud, da der dette år for første gang blev lavet flydende gødning. Med den flydende gødning, kunne det altså lade sig gøre at plante direkte i vand, altså uden at rødderne først skulle igennem at lag jord eller anden vækstmedie. Herefter fik den hydroponiske industri fart på. Allerede i 1900-tallet begyndte man at se hydroponik i industrielle størrelser. Selv under 2. verdenskrig blev der benyttet hydroponik til at skaffe føde til de mange soldater. 

I dag er hydroponik stører end aldrig før og der er også en fremtid for teknikken. Planter, grøntsager og andre afgrøder bliver dyrket uden jord som aldrig før, og selv NASA er med på bølgen. Hydroponik er nemlig yderst smart når man er ude i rummet hvor der ikke er næringsholdigt jord at benytte. Derfor vil det være oplagt at benytte hydroponiske systemer til at skaffe føde til astronauter når de er på længere missioner, på fremmede planeter. Skaermbillede 2024 05 22 083922 1

Hvordan gror man sine planter hydroponisk?

At gro sine planter hydroponisk er faktisk yderst simpelt. I teorien behøver man nemlig kun vand og en plante med rødder. Der er dog lidt mere til det end det. For at få optimalt udbytte fra sine planter, skal man sørge for at planten har de helt rigtige forhold. 

Først og fremmest går det ikke at planten bare ligger i vand, da det kun er plantens rødder der skal være i vandet. Hertil findes der mange smarte løsninger, hvortil man kan sætte sin plante i et rodnet, så rødderne frit kan finde vej ned til vandet under planten. Derudover kan man også bruge andre inerte medier såsom sand, savsmuld eller endda Rockwool. Disse medier skal være inerte, og dermed ikke indeholde noget der kan optages af planten. Medierne er altså kun til for at give støtte til planten så den ikke falder.

De rette forhold:

Det er altså i vandet at der skal være de rigtige forhold for planten, da det er der alt næringen kommer fra. Her er der en række ting man kan gøre. Først og fremmest har planten brug for hydrogen, oxygen og carbondioxid. Næsten alle tre ting kan planten få gennem vandet. Vandet i sig selv indeholder hydrogen, og oxygen og carbondioxid er i den luft vi indånder. Derfor skal man i stører hydroponiske systemer have en pumpe, der kan cirkulere vandet, og dermed tilføje oxygen og carbondioxid til vandet. På denne måde behøver planten ikke at bruge energi på selv at skaffe de to gasarter, da det bliver leveret direkte til rødderne, så kan planten nemlig bruge energi på at vokse i stedet for. 

Udover de tre elementer nævnt før, så har planten også brug for utallige andre stoffer. Men heldigvis skal du ikke sidde og finde frem til hvordan du giver din plante dem alle sammen, da det kommer i form af flydende gødning. I den flydende gødning er der alt planten har brug for. Man kan dog godt få forskellige typer af gødning, og man skal vælge den der passer til ens eget behov og planten. Se evt. vores udvalg af flydende gødning her. 

Gødningen afhænger også af planten, du skal altså undersøge hvad din specifikke plante har brug for, før den vokser optimalt. Nogle planter skal nemlig bruge mere af forskellige næringsstoffer end andre planter, og det er derfor vigtigt at den rette gødning vælges. 

Blogindlæg om grolys

Den sidste faktor der spiller ind ved hydroponik er lys. Lys er nemlig yderst vigtigt da det til dels er det som planten lever af. man kan både dyrke hydroponisk indendørs og udendørs, men begge steder er det vigtigt at holde styr på om dine planter får nok lys. Hvis du dyrker indendørs, eller måske i et drivhus/orangeri, kan det være en rigtig god løsning med LED lys der er lavet som grolys. Her på siden finder du et stort udvalg af grolys, der passer perfekt til dine forhold, og dine planter. Du kan evt. læse vores blogindlæg der forklare alt du skal vide om grolys. Disse finder du til højre her på siden. 

Fordele ved hydroponik

Fordelene ved hydroponik er mange, og metoden kommer næsten ikke med ulemper. Når man dyrker hydroponisk kan man nemt genbruge de næringsstoffer og det vand som passere plantens rødder. derfor kan man sparer helt op til 90% på vandforbruget, sammenlignet med en traditionel landbrugsmark. Hertil kan de næringsstoffer der ikke optages af planten yderligere blive genbrugt. 

Dette kan man opnå hvis man har et anlæg med en pumpe og et vandbassin. Her kan man så tilsætte vand og gødning til bassinet, hvor der så vil være en pumpe der pumper vandet forbi plantens rødder. Hertil kan vandet så løbe tilbage i bassinet. Det er det man kalder for et lukket system. Med det lukkede system skal man heller ikke skifte vand, da pumpen sørger for at vandet bliver iltet og klart til brug. Ved mindre systemer hvor man f.eks. ikke har en pumpe, kan det hurtigt blive nødvendigt at skifte vandet jævnligt, og dermed også tilsætte ny gødning. 

Hydroponik kommer dog med endnu flere fordele end bare at spare på forbruget. Her har vi samlet de 5 vigtigste fordele:

Man undgår skadedyr og sygdomme:

Når man dyrker hydroponisk burger man jo ikke jord. Dermed kan man undgå at planten skal modtage sygdomme fra jorden. Derudover undgår man også at der lever skadedyr i jorden, som så også kan skade planten. Man eliminere dermed alle de ulemper der kommer med at dyrke sine planter i jord. 

Stører høst:

Ved hydroponik kan man få en stører høst, da man selv styrer hvor lidt eller hvor meget man tilsætter til planten. Dette skal forstås som om at man bedre kan opfylde plantens behov, og dermed kan man få en stører høst. Derudover undgår man også at ens planter bliver beskadiget, så dermed er der en mindre del af ens høst der går til spilde. Udover at man har en stører højst ved hydroponik, kan man også opnå et langt stører udbytte på mindre arealer. Ved hydroponik behøver alle dine planter nemlig ikke dyrkes ved siden af hinanden, men kan nemt plantes over hinanden. På denne måde kan man virkelig optimere den plads man har til rådighed. 

Sundere planter:

En anden fordel ved at man selv kan styre hvad og hvor meget man giver til sine planter, er at man generelt for sundere planter. Man kan altså opnå en afbalanseret forsyning af luft, vand, næring og ikke mindst lys. 

Man undgår jord:

Hvis man ikke er til at få jord under neglene, kan man hurtigt blive forelsket i hydroponik. For her gror man jo direkte i vand, og dermed undgår man helt at bruge jord. 

Man belaster miljøet mindre end ved traditionelt landbrug: 

Den nok største fordel ved at bruge hydroponik, er at man belaster miljøet meget mindre. Som tidligere nævnt mindsker man sit forbrug af vand og gødning ved at dyrke hydroponisk, men man kan også dyrke 100% økologisk, da man ikke behøver sprøjtemidler før ens planter kan overleve. 

Hydroponik kommer altså med mange fordele, og er også stille og roligt ved at vinde befolkningens hjerter når det kommer til landbrug. Også hos de private ser man hydroponik mere og mere, og endda med smarte hjemmelavet løsninger til hvordan man optimere processen. Hvis du dog ikke er så handyman, eller du bare ikke har tid til at bygge dit eget anlæg, så har vi her på siden også mange smarte til løsninger der nemt kan få dig i gang med at plante hydroponisk, bare se nedenfor her:

Del Blog indlægget::

Skriv et svar