Dyrkning af citrontræer og andre eksotiske planter er blevet en populær trend blandt haveentusiaster. Disse sydlandske træer tilføjer skønhed og atmosfære til vores hjem, men de kræver særlig opmærksomhed, især når vinteren nærmer sig.
Citrontræer, med deres livlige grønne blade og duftende blomster, som skaber en skøn atmosfære og bringer en følelse af varme og eksotisk elegance, der er inspireret af Middelhavets klima. Udover deres visuelle værdi kan de også bære frugt, hvilket giver glæden ved hjemmedyrkede citroner til både madlavning og drikkevarer.
Citrontræer og lignende eksotiske arter er vant til varmere temperaturer og kan være følsomme over for kolde vintre, hvilket gør dem sårbare i vores nordligere klimaer. Du kan sikre deres sundhed og overlevelse ved at beskytte dem mod frost og ofte en overvintring et køligt, men frostfrit sted, som en udestue eller et drivhus, hvor de får lys nok uden at udsættes for kulde. Når du giver dem den nødvendige pleje og overvågning gennem de kolde måneder kan du sikre, at de trives og bringer glæde år efter år.
Hvorfor Citrontræer?
Citrontræer er naturligt vant til sydens varme og det solrige forhold, der findes i sydeuropæiske klimaer, og det trives de bedst i. I Danmark nyder de godt af de lysere måneder, hvor solen og varmen kan give den optimale vækstbetingelse til citrontræerne. Når sommeren kommer, kan disse træer vokse kraftigt og udvikle både duftende blomster og måske endda frugter, men hvad gør man når kulden sætter ind. Når temperaturerne begynder at falde, skal citrontræer have særlig pleje for at undgå kuldeskader.
Citrontræerne skal beskyttes mod frost, da lave temperaturer kan skade både blade, grene og rødder. Du kan flytte træet indendørs eller placere det i et uopvarmet drivhus, hvor temperaturen forbliver stabil, men uden at blive for varm. Et lyst sted, som en udestue, kan være ideelt, da træet stadig har brug for sollys, selv i vintermånederne. Du skal også huske at det er vigtigt at justere vanding, da de bruger mindre vand om vinteren, og vokser langsommere. Med den rette pleje gennem vintermånederne kan citrontræerne overleve og være klar til at vokse videre, når foråret kommer tilbage.
Overvintringsstrategier for Dit Citrontræ.
- Planteskole Overvintring: Overvej at lade dit citrontræ overvintre hos en planteskole med specialiserede drivhuse. Hvis du har plads, kan du også investere i dit eget drivhus, især hvis du har større træer. Husk at lufte ud regelmæssigt for at forhindre overdreven fugtighed.
- Indendørs Overvintring: Find et sted i dit hjem med god belysning og en stabil temperatur på 5-10°C. Overvej at bruge SunFlux Sunlight LED vækstlampe for at sikre tilstrækkeligt lys.
- Udendørs Overvintring: Dette er en udfordring i Danmark på grund af de lave vintertemperaturer. Men hvis du har et beskyttet område med temperaturer mellem 16-20°C, kan det være en mulighed.
Lys: Planter lever af lys til deres fotosyntese, uden lys dør planter, eller i bedste fald taber den alle bladende.
En udbredt misforståelse er at citrustræer ikke har brug for lys når de overvintres – “de er jo i dvale”. Men selv ved en temperatur omkring de 8-10ºC skal de have min 40-50% af denne fulde dagslys styrke for ikke at tabe bladene!
Hvis citrontræer har tabt alle bladene vil det typisk ikke sætte frugt i den følgende sæson, da den skal bruget alt energien på at genskabe sin tabte vækst.
Derfor er anbefalingen efter mange års erfaringer, at sørge for nok lys til dine planter, så de kan lave dejlige frugter til dig…
Vækstlys om vinteren er din redning.
Da lys er en afgørende faktor for at dine citrontræer kan lave fotosyntese, og dermed overleve gennem vinteren, er det afgørende at du sætter dig lidt ind i mulighederne for at kunne fortage et – for planten – godt valg.
Et par af de oftest stillede spørgsmål er;
- Hvor meget lys skal mit citrontræ have?
- Hvilken lampe skal jeg vælge?
Svaret er ikke helt lige til, da det kommer an på flere faktorer:
- Hvor stort er dit træ
- Modtager det andet lys?
- Hvilken temperatur opbevare du det ved?
Da vi i Danmark har en begrænset mængde af lys og varme i vinterperioden, er det tæt på umuligt at vedligeholde citrontræer, ved udelukkende at placere det tæt på et vindue (Et stort sydvendt vindue kan komme tæt på). Derfor kan man med en vækstlampe sikre sig, at træet får den helt rigtige mængde lys – også om vinteren, smart ikke?
En god fuld spektre vækstlampe kan sørge for at citrontræet får den rette mængde lys året rundt. Udbuddet af vækstlamper indeholder både vandafvisende og vandtætte typer. Vandafvisende vækstlys kan være en fordel i mange situationer, især hvis du kommer til at sprøjte vand på lampen under vanding af citrontræet.
Hvor meget lys skal citrontræer have?
Det videnskabelige svar er at et citrontræ skal have:
- DLI: 20-28 mol/m²/d (Lysmængde)
- PPFD: 300-600 µmol/m²/s (Lysstyrke)
for at opretholde en normal vækst… (Læs mere om DLI her og PPFD her)
Dertil kommer at det anbefales at et citrontræ får min. 7 timer med fuld sol (Sollys = 2300 μmol/m²/sek.) om dagen for at yde sit bedste. (Ved vækst i drivhus/udestue får et citrontræ normalt 1100μmol/m²/sek.).
Overvintring i et køligt rum eller udestue.
Lysbehovet ved opbevaring i et koldt rum, udestuen eller garagen/skuret, da temperaturen i disse steder normalt er meget laver end i husets stue.
Når vi kigger på overvintring ved laver temperatur, ved vi fra videnskabelige målinger og forsøg[1], at et citrontræ har brug for min. 40-50% af fuld lysstyrke ved 8-10ºC for at overleve gennem den mørke danske vinter, det svare til ca. DLI: 12 μmol/m²/dag (Kan dog nemt tåle mere).
Hvor mange timer skal lyset være tændt?
Hvis vi tager udgangspunkt i et areal på 1m², og en 200Watt grolys lampe, som vi hænger lampen 1 m over træet, så vil der være PPFD: 190 μmol/m²/sek. lige under lampen.
For at gøre beregningen har vi følgende:
- Citrus har brug for +DLI: 12
- Lampen giver PPFD: 190
- Indsæt tal i vores DLI beregner her
- Antal timer lampen skal være tændt: 17.54 Timer/dag
Omregnet til LUX:
- Hvis man vælger en fuld spektre lampe der giver 190 μmol/m²/sek., kan man bruge opsættelse faktoren på 0,0185. Så fremkommer det at en lysstyrke på 10.200 Lux i 17 timer/dag
Beregning større areal af vækstlys:
Hvis vi tager udgangspunkt i et areal på 4m², og en 400Watt grolys lampe, som vi hænger lampen 120 cm over gulvet, så vil der være PPFD: 370 μmol/m²/sek. lige under lampen. Og et effektivt belyst areal med PPFD+280.
For at gøre beregningen har vi følgende:
- Citrus har brug for +DLI: 12
- Lampen giver PPFD: 280
- Indsæt tal i vores DLI beregner her
- Antal timer lampen skal være tændt: 11.90 Timer/dag
Kan en mindre lampe gøre det?
Hvis du ikke har den mængde lys tilgængeligt, kan du opbevare planten ved en endnu lavere temperatur, fx 5-8°C og med omkring 5.000-10.000 Lux min. 12-16timer/dag, svarende til min 100 μmol/m²/sek. Men det er ikke en særlig optimal løsning…
Citrontræer bør have min. 6 timers fuld sol hver dag for at trives. Hvis dit træ får mindre end det, kan det anbefales at give kunstigt grolys og/eller en lavere temperatur. For at overleve en vinter i Danmark (planten vil ikke trives, kun overleve i en form for dvale), bør en plantelampe på fx 40Watt være tændt min 12 timer ved en afstand på 30-40cm
Hvorfor taber mit citrontræ bladene?
Man kan opleve at citrontræet taber bladene, selvom træet ser sundt og raskt ud. Det skyldes et fænomen der kaldes “varmt hoved, kolde fødder” som opstår når træet bliver stresset. Det kan f.eks. forekomme når stuetemperaturen er på 21°C, hvilket gør at bladene ser sunde og raske ud. Men hvis så temperaturen på gulvet er 3-6°C koldere end selve stuetemperaturen, altså en gulvtemperatur på omkring temperatur på 15-18 °C, hvilket ofte sker, kan det medfører at rødderne bliver stressede.
Når rødderne bliver stressede kan det i sidste ende resulterer i at træet mister sine blade. En god måde at forebygge dette på, er ved at bruge en varmemåtte/varmeplade. Ved at placere træet på varmemåtten, vil træets rødder blive opvarmet. Således kan du modvirke fænomenet “varmt hoved, kolde fødder”.
En anden meget udbredt grund er manglende lys ved vinteropbevaring indendørs (Heldigvis nem at afhjælpe med grolys).